Preview Mode Links will not work in preview mode

Bloom


Feb 15, 2023

På solbeskinnede, sydvendte bakker rundt omkring i Danmark er vinstokke de seneste år begyndt at skyde op. Men hvordan kan det egentlig lade sig gøre at dyrke vin på vores breddegrader? Hvilke druer egner sig til det kølige klima? Og hvordan ændrer klimaforandringer på, hvilken vin der kan hældes på lokale flasker?

Man skulle måske ikke tro, det kunne lade sig gøre at trylle god vin frem med Danmarks næringsfattigt jorde og tvivlsomme vejr som afsæt, men en række danske vinbønder har sat sig for at modbevise netop det – og er indtil videre lykkedes med at lave cool climate-vine på strålende vis.

Til Summer Bloom 2022 mødtes et stærkt panel af vinbønder fra den danske vinscene til en samtale om, hvad det er, der skal til for at få dansk vin til at smage godt – både nu og i fremtiden. Lyt med til den samtale i podcasten her.

 

Anders Ørnberg lagde grunden til Ørnberg vin i 2007 med en mission om at bevise, at det er muligt at producere god vin i Danmark. Siden har Ørnberg vin høstet stor anerkendelse, og flere af deres vine er blevet kåret som Danmarks bedste.

Mathias Skovmand-Larsen overtog i 2015 en vinmark ved Bidstrup Skovene uden for Lejre, som han hurtigt døbte Weirdloose Overdrive efter området Særløse Overdrev. Med en baggrund i både restaurantverdenen og fødevareforskningen forener Skovmand-Larsen det bedste fra videnskaben og smagsverdenen.

Miriam My Sandra Arcerito er uddannet gartner og har siden 2015 ledet den daglige drift af Nordlund Vingård, som hun i 2018 endegyldigt fik omdannet til en økologisk gård.

Ordstyrer på samtalen er forfatter og antropolog Sofie Isager Ahl, der forsker i regenerativt landbrug og har udgivet bogen ‘Naboplanter’, der blandt andet går tæt på livet i vinmarkerne i franske Jura.